sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Talvisia herkkuja - perunamuusilla gratinoitu peurapata ja uunijäätelöä mansikkasorbetilla

Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni padan, jonka löysin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä viime vuoden puolella. Lehdessä pata tehdään hirvenlihasta, mutta sain viime viikolla palan peurapaistia, joten päätin tehdä padan siitä. Padat ovat minusta ihanan talvisia ja mietin pitkään mikä jälkiruoka sopisi padan kanssa tarjoiltavaksi. Olin muutama viikko sitten syömässä Saslikissa ja söin siellä aivan taivaallisen hyvää uunijäätelöä. Uunijäätelö on minusta ihanan talvinen jälkiruoka ja sopii täydellisesti talvi ja pata teemaan. Tässä minun näkemys talvisesta menusta lumisille viikonlopuille.

Perunamuusilla gratinoitu peurapata
700 g luutonta peuranlihaa
2 rkl voita
1 dl vahvaa lihalientä fondista
3 valkosipulinkynttä
2 tinjaminoksaa
1 laakerinlehti
1 tl paprikajauhetta
muutama mustapippuri
ripaus chilijauhetta
n. 5 dl punaviiniä
2 rkl tomaattipyreetä
100 g pekonia
100 g chorizoa
7 pientä sipulia
1-2 rkl maissitärkkelystä

Kuutioi liha ja ruskista palat voissa pannulla. Huuhtele pannu lihaliemellä ja kaada neste pataan. Kuori ja pilko valkosipulit. Lisää ne ja timjami, laakerinlehti, paprikajauhe, pippurit ja chilijauhe pataan. Kaada päälle punaviiniä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Sekoita tomaattipyree joukkoon. Hauduta pataa alhaisella lämmöllä kannen alla, kunnes liha on mureaa. Itse haudutin pataa noin 2 tuntia. Kuutioi pekoni, chorizo ja puolita sipulit. Kuullota ne paistinpannussa ja lisää pataan. Jatka padan hauduttamista vielä noin 30 minuuttia. Valmista perunamuusi padan hautuessa. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan vettä ja suurusta keitto sillä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kumoa perunamuusi padan päälle ja anna padan gratinoitua uunissa noin 7 minuuttia tai kunnes perunamuusi saa väriä pintaan. Muutin hieman Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä olleita määriä ja vaikka en lisännyt pataan yhtään suolaa, oli se silti aika suolaista, joten kannattaa tehdessä maistella sitä ja tarkistaa suolaisuus. Padasta riittää noin 4-5 hengelle.

Perunamuusi
1 kg jauhoisia perunoita
2 dl haaleaa maitoa
2 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria

Kuori ja pilko perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Kaada vesi pois ja soseuta perunat. Lämmitä maito. Lisää maito, voi ja mausteet perunoiden sekaan. Vatkaa ilmavaksi sähkövatkaimella.

Uunijäätelöä mansikkasorbetilla
muutama vohveli
vaniljajäätelöä
mansikkasorbetia
3 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria

Aineiden määrä riippuu paljon tarjoiluastian koosta. Itse tein uunijäätelöt pieniin uunivuokiin, jolloin jokainen vieras sain omansa. Lämmitä uuni 200-250 asteeseen. Painele vohvelit vuokien pohjille. Leikkaa päälle pala vaniljajäätelöä ja täytä loppu vuoka mansikkasorbetilla. Laita annosmaljat pakkaseen odottamaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on kiiltävää ja kiinteää, kuten marenkivaahto. Ota annosmaljat pakkasesta ja peitä ne tarkasti marenkivaahdolla. Paista uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes marenki pinta saa väriä. Tarkkaile uunia, koska marenki valmistuu nopeasti. Tarjoile uunijäätelö heti.

Mansikkasorbet
100 g (pakaste)mansikoita
1/2 sitruunan mehu
1/2 - 1 dl tomusokeria
1/2 dl vettä

Soseuta jäiset mansikat. Sekoita mansikkasose, sitruunan mehu, tomusokeri ja vesi. Maista seosta ja lisää tomusokeria oman maun mukaan. Laita seos pakkaseen noin 2 tunniksi. Sekoita välillä.

6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ja tosi hienon kuvan olet saanut noista uunijäätelöistä otettua! Pitää varmaan kokeilla tuota itsekin, jotta saa uutta käyttöä noille pakastemarjoille. Oliko tuo vohveli siis sellaista keksihyllyssä myytävää vohvelia? Ehkä sen voisi korvata esim tavan kakkupohjalla tai jättää kokonaan pois? T. Kaisa

    VastaaPoista
  2. Mä tykkäsin tosta jälkkäristä, kylmää ja kuumaa, se vaan toimii :) Vaikka ihan sen Saslikin uunijäätelön tasolle en päässyt (yllättäen :), mutta silti oli hyvää... mäkin ajattelin, että herkuttelen tällä viikolla vielä muutamalla tollasella, kun jäi jädeä pakkaseen ja marjoja on ihan pilvinpimein....

    Ja siitä pohjasta..mun piti eka laittaa keksimuruja pohjaksi, kun niitä olis ollut kaapissa, mutta sit törmäsin Lidl:ssä tohon valmiiseen vohveliin ja ostin sen..kakkupohja käy myös hyvin, ihan mistä itse tykkää....

    Ja mulla oli (yllättäen:) kuvaus apua, pari kaveria oli syömässä...Mun pitäs ehkä palkata ne mun blogi kuvaajiksi (tai sitten harjoitella itse enemmän)...mutta se kuvaaminen on vaikeeta ja monta reseptiä on joutunut jättää pois, kun en oo saanut kunnon kuvaa...

    VastaaPoista
  3. Onpas hienon näköinen pata. Mistäs noita saa?

    VastaaPoista
  4. Sain padan joululahjaksi ja kyllä on hieno :)
    Se on Arabian Kokki pata :)

    VastaaPoista
  5. Ihan superhyvä idea toi sorbet...tosiaan kun marjoja piisaa. Pitäs vaan hankkia tollaset yksittäin vuoat, toimii paremmin. Vai Lidlin vohvelia...t. Heli

    VastaaPoista
  6. Joo käytin Lidl valmiita vohvelipohjia, mutta itsetehdyt ois varmaan parempia :) vaikka oli ne ihan ok. Pohjia miettittiin jo aikaisemminkin ja mä kokeilin tehdä tuon myös ilman pohjaa ja silloin jäätelö sulaa nopeammin, joten suosittelen pohjanlaittoa astiaan!!!!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...