keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Runeberginkakku vs. Runebergintortut

Runebergin päivää juhlitaan 5. helmikuuta. Päätin antaa itselleni luvan olla pari päivää ajoissa, koska kaupoissakin on myyty Runbergintorttuja jo toista viikkoa. Lienee yleinen käsitys, että Runebergintorttuja voi nauttia vapaasti Runebergin päivän ympärillä :)

Kaupoissa myydään aina samanlaisia Runebergintorttuja tai ainakaan minä en ole törmännyt eri versioihin. Hetkellisen pohjinnan jälkeen päätin, että en haluaisi tehdä niitä tavallisia Runebergintorttuja ja aloin etsiä uusia versioita. Helsingin Sanomien Ruokatorstai tarjoili oivan version jota päätin kokeilla.

Runeberginkakku
50 g mantelijauhetta
1 dl piparkakkumurusia
1 dl murskattuja hapankorppuja
1 dl korppujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 muna
1 dl sokeria
1 dl punssia
1 1/4 dl juoksevaa margariinia

Koristelu
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta (tomusokeria & vettä)

Yhdistä kuiva-aineet keskenään. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää punssi ja margariini. Sekoita taikinaan kuiva-aineseos. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Itse käytin leipävuokaa. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa kakku ritilän päälle jäähtymään. Valmista sokerikuorrute sekoittamalla vettä tomusokeriin (noin 1 tl vettä per 1/2 dl tomusokeria). Käännä jäähtynyt kakku halutessa (itse en kääntänyt, koska kakun pinta oli tarpeeksi tasainen) ja pursota pintaan sokerikuorrutteella raitoja tai muita kuvioita. Täytä välit vadelmahillolla. Kakusta tuli noin 5-6 cm korkea ja siitä riitti 12 palaa.

Vinkkejä! Jos tarjoilet kakun heti koristelun jälkeen, voi kakun päällystää ensin vadelmahillolla ja pursottaa sokerikuorrutteella kuvioita hillon päälle. Jos tarjoilet kakun esimerkiksi seuraavana päivänä, pursota ensin sokerikuorrute kakun pintaan ja täytä välit hillolla. Ainakin itsetehty sokerikuorrute sulaa vadelmahillon päälle jos se on siinä pitkään - tehty ja todettu :(

Samalla reseptillä voi tietysti tehdä myös pieniä torttuja ja vaikka tällä kertaa en päätynyt tekemään niitä, olen silti suuri pienten leivonnaisten kannattaja :)

1 kommentti:

  1. sniif, tuota en sitte päässyt maistamaan. Toivottavasti oli hyvää! -Heli

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...