maanantai 1. maaliskuuta 2010

Poro-sinihomejuustokakku, kolmen värin suklaamousse ja espressomartini

Ei liene suuri yllätys, että viikonlopun teemana oli jälleen kerran ruoanlaitto. Löysin poro-sinihomejuustokakun ohjeen (yllättäen) Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Lehdessä tehdään iso kakku irtopohjavuokaan, mutta itse päädyin tekemään pienet yksittäiset kakut, koska kyseessä oli tällä erää alkuruoka. Puolitin reseptin määrät ja tein kakut pieniin vuokiin.

Pohja
3 palaa ruisleipää
noin ½ dl lihalientä

Täyte
150 g kylmäsavuporoa
150 g sinihomejuustoa
200 g raejuustoa
nippu persiljaa
pieni pala purjoa
1 prk kermaviiliä
4 liivatelehteä
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa

Kakkuja varten vuorasin tuorekelmulla pieniä vuokia. Voit itse valita minkä kokoisia vuokia tai kulhoja käytät. Painele kelmu tasaisesti vuokien pohjille ja reunoille ja katso, että sitä tulee myös yli reunojen. Valmista täyte. Hienonna poronliha, persilja ja purjo. Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita juustot ja kermaviili. Voit sekoittaa kaikki tehosekoittimessa tai käsin, riippuen millaista koostumusta haluat. Itse sekoitin koko satsin käsin. Lisää joukkoon poro, persilja ja purjo ja mausta ripauksella suolaa. Kuumenna sitruunamehu, purista liivatteista vesi ja sekoita liivatteet kuumaan mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen. Kaada täytettä tuorekelmulla vuorattuihin vuokiin. Valmista pohja. Hienonna noin 3 palaa ruisleipää monitoimikoneessa. Lisää lihalientä pikku hiljaa. Seoksen kuuluu olla hieman märkää, jotta pohja pysyy koossa. Painele pohja täytteen päälle ja käännä tuorekelmu pohjan peitoksi. Laita kakut jääkaappiin hyytymään yön yli. Tuorekelmun avulla saat kakut helposti pois vuoista. Avaa pohja tuorekelmusta ja kumoa kakut lautasille. Koristele persiljalla. Tästä annoksesta tuli 5 pientä vuokaa (noin 1 ½ dl vuokia). Hieman pienemmätkin alkuruoat olisivat riittäneet, joten tällä satsilla saisi helposti 7-8 alkuruokaa, jos tekisi hieman pienempiin vuokiin.

Kolmen värin suklaamousse
Kolmen värin suklaamoussesta voi tietysti valmistaa minkä tahansa moussen yksistään. Itse päädyin tekemään kaikki kolme, koska ajattelin, että ne on yhdessä kivan näköiset tarjoilla :) Omaksi suosikiksi kuitenkin nousi tumma suklaamousse.

Mousse tummasta suklaasta
150 g tummaa suklaata
2 rkl espressokahvia
3 kananmunaa
2 rkl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl kermaa

Keitä espressokahvi. Paloittele tumma suklaa. Sulata suklaa espressokahvin kanssa kulhossa kuumassa vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vaahtoon vähitellen. Vatkaa keltuaiset vaniljasokerin kanssa kulhossa kuumassa vesihauteessa vaahdoksi. Vaahdota kerma. Lisää keltuaisseos sulatettuun suklaaseen ja sekoita hyvin. Lisää kermavaahto nopeasti ettei suklaaseos ehdi jähmettyä. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen. Laita jääkaappiin.

Mousse maitosuklaasta
150 g maitosuklaata
2 rkl espressokahvia
1 tl pikakahvijauhetta
3 kananmunaa
2 rkl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl kermaa

Paloittele maitosuklaa. Sulata suklaa espressokahvin ja kahvijauheen kanssa kulhossa kuumassa vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vaahtoon vähitellen. Vatkaa keltuaiset vaniljasokerin kanssa kulhossa kuumassa vesihauteessa vaahdoksi. Vaahdota kerma. Lisää keltuaisseos sulatettuun suklaaseen ja sekoita hyvin. Lisää kermavaahto nopeasti ettei suklaaseos ehdi jähmettyä. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen. Laita jääkaappiin.

Mousse valkosuklaasta
150 g valkosuklaata
5 kananmunan valkuaista
2 rkl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl kermaa

Paloittele valkosuklaa. Sulata suklaa kulhossa kuumassa vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vaahtoon vähitellen sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota kerma. Lisää kermavaahto nopeasti suklaaseokseen ettei suklaaseos ehdi jähmettyä. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen. Laita jääkaappiin.

Valmista annokset sirottelemalla tomusokeria lautasille. Nosta ruokalusikalla jokaista moussea pallo vierekkäin lautasille ja koristele annos suklaalastuilla. Resepti on peräisin Otavan Makeat Herkut -kirjasta.

Espressomartini
Tähän drinkkiin olen törmännyt lähiaikoina muutamassa paikassa ja nyt päätin kokeilla sitä itse. Ohje tähän löytyy esimerkikiksi uusimmasta Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä, mutta itse hieman mukailin ohjetta ja hyvää tuli :) Tässä ohje yhteen lasilliseen (voit toki valmistaa useita kerralla :)

3 cl kylmää espressokahvia
2 cl kahvilikööriä
2 cl vodkaa
1 ½ cl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 rkl vaniljajäätelöä
jääpaloja

Vaahtoutuvan vaniljakastikeen voi korvata ½ - 1 rkl vaniljajäätelöä (yhteensä siis 1 ½ - 2 rkl vaniljajäätelöä). Keitä kahvi ajoissa jääkaappiin tai pakastimeen, jotta se on kylmää. Laita muutama jääpala cocktailravistimeen. Mittaa muut aineet ravistimeen. Ravista ja kaada juoma cocktaillasiin.

Tästä tuli mun suosikki drinksu - sopi jotenkin tosi kivasti suklaamoussen kanssa ja varmaan piristää ihmisiä muutenkin ruoan jälkeen, kun on kahvipohjainen drinkki.

6 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä noi sun vkonlopun ruoat!!! Mikä mousseista oli parasta? t. heli

    VastaaPoista
  2. Kyllä se oli tuo tumma suklaamousse!!! Se on aina ollut mun suosikki :)

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää tosiaan, mutta hyvältä myös maistui! Mun ääni menee kuitenkin myös tuolle tummalle suklaamousselle ja pisteet myös drinksusta! Kiitos vaan viimeisestä... T. K

    VastaaPoista
  4. Valkosuklaamousse oli kyllä mielestäni myös erittäin hyvvää! :) Drinksu oli todella hyvä päätös aterialle.
    Kiitokset tosissaan viimeisestä.. ;) -H

    VastaaPoista
  5. Heei! Kuinka paljon moussea tulee tuosta sinun ohjeesta? ja mites tämä säilyy, voiko pitää jääkaapissa esim seuraavaan päivään vai meneekö vetiseks tms? pakko nimittäin testata ^^

    VastaaPoista
  6. Hei,
    Siitä on jo hieman aikaa, kun tein tuota, mutta muistelen, että moussea tulee neljään alkuruokaan. Tein nuo edellisenä päivänä ja säilyi hyvin seuraavaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...