maanantai 22. maaliskuuta 2010

Intialaista ruokaa

Intialainen ruoka osaa jostain syystä yllättää minut aina vain uudestaan. Se johtuu ehkä siitä, että luulen jo kokeilleeni ja löytäneeni omat suosikkini intialaisesta ruoasta, kunnes taas kohtaan jonkun uuden maukkaan annoksen, joka pääsee top-listalleni. Todettakoon tässä kuitenkin vielä, että mainitsemani intialaisen ruoan ihanuudet olen kokenut maailmalla ja kotimaassa ravintoloissa, enkä suinkaan omassa keittiössä.

Ajatus intialaisen ruoan tekemisestä kotona on tuntunut jossain määrin vaikealta ja en ole tehnyt sitä kovin usein. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kaiken voi oppia tekemällä ja kokeilemalla - myös intialaisen ruoanlaiton :) Sunnuntaina tuli tehtyä intialaista ruokaa porukalla. Ruoanlaiton kruunasi tuoreet Intiasta tuodut mausteet ja asiantuntevat kokkailijat - kiitos vielä eilisestä, otetaan pian uudestaan :) Tässä vähän eilisen ja tämän päivän intialaista ruokavaliota...

Tuorejuustoa cashew-kastikkeella
Idea tälle reseptille tuli joululomalla Tansaniassa, Sansibarilla syödystä intialaisesta annoksesta, joka oli aivan taivaallisen hyvää :) Annoksen sisältöä oli vaikea arvioida, mutta ainakin siinä oli (paneer)juustoa ja cashewpähkinöitä. Paneer-juustoa en löytänyt tähän hätään, joten päädyin korvaamaan sen tuorejuustolla. Uskoisin, että tofu sopisi tähän myös mainiosti. Näiden aineiden lisäksi saimme tähän suunniteltua kastikkeen sekoittamalla kermaa ja maustamatonta jugurttia, sekä intialaisia mausteita. Vielä, kun veljeni keksi laittaa tähän tomaattipyrettä päästiin jo aika lähelle annosta jota söin Sansibarilla. Valmistin tämän vielä kertaalleen tänään lisäämällä vähän tulisuutta ja tässä lopputulos.

250 g tuorejuustoa (tai tofua)
n. 50 g cashewpähkinöitä
1 dl maustamatonta jugurttia
1 dl ruokakermaa
1 valkosipulinkynsi
n. 2 cm pala tuoretta raastettua inkivääriä
1 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1½ tl garam masalaa
1 rkl mintunlehtiä
1½ rkl tomaattipyrettä
(ripaus suolaa)

Paloittele tuorejuusto ja lisää cashewpähkinät sen kanssa kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa kerma, jugurtti ja kaikki maustejauheet. Purista sekaan valkosipulinkynsi ja lisää raastettu inkivääri. Nypi mintunlehdet pieniksi ja lisää seokseen. Lisää ripaus suolaa jos cashewpähkinöissä ei ollut suolaa. Lisää lopuksi tomaattipyre ja sekoita kastike tasaiseksi. Kaada kastike juustopalojen ja cashewpähkinöiden päälle ja laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Lämmitä kastike pannulla ja tarkista maku. Kastike ei ole hirmu tulinen, joten voit vielä lisätä esimerkiksi chilijauhetta tai cayennepippuria jos haluat lisää tulisuutta. Tarjoile riisin ja naan-leivän kanssa.

Naan-leipä
Naan-leivän ohjetta etsin pitkään, kunnes löysin sopivan Ruokaohjeita ja herkkuja à la Marie blogista. Naan-leivät oli onnistuneita ja sai paljon kehuja, joten resepti oli todella toimiva.

2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
voiteluun sulatettua voita

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu kananmuna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Taikina jää todella löysäksi. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö ja jaa se noin 8 palaan. Jos haluat tehdä pienempiä naan-leipiä jaa taikina useampaan palaan. Pyöritä osat palloiksi ja kaulitse palloista soikeita litteitä leipiä. Kohota leipiä uudestaan peitettynä pellillä leivinpaperin päällä noin 30 minuuttia. Voitele leivät sulatetulla voilla ennen uuniin laittamista. Paista leivät 275 -asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia.

Raita-kastike
Tätäkin ohjetta mietin pitkään, koska halusin tehdä nimenomaan raita-kastiketta, enkä tzatzikia. En ole vieläkään täysin varma menikö tämä oikein, mutta itse jotenkin miellän tzatzikin valkosipuliseksi lisukekastikkeeksi ja raita-kastikeen hieman kevyemmäksi jugurttikastikeeksi lieventämään intialaisen ruoan tulisuutta. Niimpä päätin tehdä raita-kastikeen ilman valkosipulia ja aika kevyellä maustamisella.

2 dl maustamatonta jugurttia
½ pieni kurkku
2 rkl mintunlehtiä
1 tl hunajaa
1 tl juustokuminaa
½ tl cayennepippuria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Raasta kurkku ja pilko mintunlehdet. Sekoita kaikki aineet jugurttiin ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa muutama tunti.

Yksi intialaisen ruoan ihanuuksista ovat useat kastikkeet ja lisukkeet. Yleensä ravintolassakin lautasella on muutama lämmin kastike, raita, naan-leipää ja riisiä. Tässä nyt yksi näkemys intialaisesta ruoasta. Yllä olevan setin lisäksi tai lisukkeeksi voi kehitellä monia muita kastikkeita :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...