
Ajatus intialaisen ruoan tekemisestä kotona on tuntunut jossain määrin vaikealta ja en ole tehnyt sitä kovin usein. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kaiken voi oppia tekemällä ja kokeilemalla - myös intialaisen ruoanlaiton :) Sunnuntaina tuli tehtyä intialaista ruokaa porukalla. Ruoanlaiton kruunasi tuoreet Intiasta tuodut mausteet ja asiantuntevat kokkailijat - kiitos vielä eilisestä, otetaan pian uudestaan :) Tässä vähän eilisen ja tämän päivän intialaista ruokavaliota...
Tuorejuustoa cashew-kastikkeella

250 g tuorejuustoa (tai tofua)
n. 50 g cashewpähkinöitä
1 dl maustamatonta jugurttia
1 dl ruokakermaa
1 valkosipulinkynsi
n. 2 cm pala tuoretta raastettua inkivääriä
1 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1½ tl garam masalaa
1 rkl mintunlehtiä
1½ rkl tomaattipyrettä
(ripaus suolaa)
Paloittele tuorejuusto ja lisää cashewpähkinät sen kanssa kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa kerma, jugurtti ja kaikki maustejauheet. Purista sekaan valkosipulinkynsi ja lisää raastettu inkivääri. Nypi mintunlehdet pieniksi ja lisää seokseen. Lisää ripaus suolaa jos cashewpähkinöissä ei ollut suolaa. Lisää lopuksi tomaattipyre ja sekoita kastike tasaiseksi. Kaada kastike juustopalojen ja cashewpähkinöiden päälle ja laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Lämmitä kastike pannulla ja tarkista maku. Kastike ei ole hirmu tulinen, joten voit vielä lisätä esimerkiksi chilijauhetta tai cayennepippuria jos haluat lisää tulisuutta. Tarjoile riisin ja naan-leivän kanssa.
Naan-leipä

2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
voiteluun sulatettua voita
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu kananmuna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Taikina jää todella löysäksi. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö ja jaa se noin 8 palaan. Jos haluat tehdä pienempiä naan-leipiä jaa taikina useampaan palaan. Pyöritä osat palloiksi ja kaulitse palloista soikeita litteitä leipiä. Kohota leipiä uudestaan peitettynä pellillä leivinpaperin päällä noin 30 minuuttia. Voitele leivät sulatetulla voilla ennen uuniin laittamista. Paista leivät 275 -asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia.
Raita-kastike

2 dl maustamatonta jugurttia
½ pieni kurkku
2 rkl mintunlehtiä
1 tl hunajaa
1 tl juustokuminaa
½ tl cayennepippuria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Raasta kurkku ja pilko mintunlehdet. Sekoita kaikki aineet jugurttiin ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa muutama tunti.
Yksi intialaisen ruoan ihanuuksista ovat useat kastikkeet ja lisukkeet. Yleensä ravintolassakin lautasella on muutama lämmin kastike, raita, naan-leipää ja riisiä. Tässä nyt yksi näkemys intialaisesta ruoasta. Yllä olevan setin lisäksi tai lisukkeeksi voi kehitellä monia muita kastikkeita :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti