torstai 25. maaliskuuta 2010

Kotiruokaa - kaalilaatikko

Kaalilaatikkoa on tehnyt jo pidemmän aikaa mieli ja nyt viimein sain tehtyä sitä. En ole ennen itse tehnyt kaalilaatikkoa, joten minulla ei ollut mitään vakioreseptiä mitä noudattaa ja sain näin vapaasti soveltaa tehdessä. Päätin heti alkuun, että yritän tehdä laatikosta maukasta normaalista kaalilaatikosta poikkeavalla tavalla, unohtamatta äärimmäisen tärkeää lisuketta - puolukkasosetta.

Aineiden hankinnan jälkeen aloin miettiä mausteita. Kaalilaatikkoon kuuluu siirappi ja lihaliemi, joilla kaalin voi maustaa. Jauhelihan kanssa voi olla hieman luovempi. Päädyin maustamaan jauheliha-sipuliseoksen pippureilla, vahvalla lihaliemellä, tomaattipyreellä ja kermalla - kuulostaa ehkä oudolta, mutta tästä tuli todella hyvää :)

n.1 kg keräkaalia
½ l vettä (kaalin keitinvesi)
1 rkl vahvaa lihalientä fondista (tai 1 lihaliemikuutio)
ripaus suolaa
4-5 rkl siirappia
1 dl puuroriisiä
2,5 dl vettä (riisin keitinvesi)
1 tl vahvaa lihalientä fondista
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 rkl vahvaa lihalientä fondista
½ tl valkopippuria
½ tl mustapippuria
½ tl paprikajauhetta
2 tl tomaattipyrettä
1 dl kermaa
voita
siirappia
tarjoiluun puolukoita ja sokeria

Resepti on jaettavissa kolmeen eri osaan (kaali, riisi, jauheliha), jotka voi tehdä suunnilleen yhtä aikaisesti. Keitä vesi isossa kattilassa. Lisää suola ja lihafondis. Pilko kaali ja lisää se kattilaan. Keitä kaalia kannen alla muutaman kerran sekoittaen noin 30 minuuttia. Valmista tässä välissä riisi ja jauheliha. Keitä toisessa kattilassa 2,5 dl vettä. Lisää lihafondis ja riisi ja keitä 10 minuuttia. Riisin ei tarvitse olla täysin kypsää. Paista jauheliha ja pilkottu sipuli pannulla voissa. Mausta valko- ja mustapippurilla ja paprikajauheella. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja kerma. Ota talteen kaalinkeitin vesi ja mausta kaali siirapilla. Sekoita siirapilla maustettu kaali, riisi ja jauhelihaseos kulhossa. Voitele uunivuoka tai pata. Kaada kaaliseos pataan. Kaada päälle kaalin keitinvesi. Valuta laatikon pinnalle siirappia ja muutama nokare voita. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Laske lämpötila 150 asteeseen ja anna kypsyä vielä noin 40 minuuttia. Anna laatikon vetäytyä hetki uunin jälkeen. Valmista sillä aikaa puolukkasose sekoittamalla puolukoita ja sokeria kulhossa sauvasekoittimella.

Tarjoile kaalilaatikko puolukkasoseen kanssa. Itse kypsytin kaalilaatikon kannellisessa padassa ja siitä tuli todella mehukasta. Jos käytät uunivuokaa tarkkaile, että laatikon pinta ei pala.

1 kommentti:

  1. Just ajattelin, että tekee niin paljon mieli jotain kaaliruokaa, ja löytyihän sun blogista tähän joku idea !!!. Kun viime viikolla ostin jo kaalin, mutta se odottaa vieläkin kaapissa.

    Niinpäs aion tänään testata tota sun kaalilaatikkoreseptiä, nam! Tosin aion jättää riisin pois. ....mutta mutta, tomaattipyre ja kerma kuulostaa maukkailta kaalin ja jauhenlihan kanssa. t. Heli

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...