sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Mustikkajäätelö ja Domino-juustokakku

Tässä kaksi herkullista jälkiruokaa, joita tarjoiltiin viikonlopun kesteissä. Molemmat voi helposti tehdä omiksi pieniksi annoksiksi tai yhdeksi isoksi. Koska viikonlopun teemana olivat cocktail-palat, tein myös jälkiruoat omiksi pieniksi annoksiksi. Mustikkajäätelöstä tuli mun oma suosikki ja sitä pitää tehdä pakkaseen enemmänkin.

Mustikkajäätelö
2 liivatelehteä
5 dl maustamatonta jugurttia
2 1/2 - 3 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 munanvalkuainen
400 g mustikoita
3 rkl mustaherukkalikööriä
sitruuna
3 rkl marjamehua

Tämän reseptin löysin Otavan Makeat Herkut -kirjasta. Reseptissä oli 3 rkl kookoslikööriä marjamehun sijaan, mutta Alkosta ei tällä hetkellä saa puhdasta kookoslikööriä, joten päädyin käyttämään marjamehua. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa jugurtti, puolet sokerista ja vaniliinisokeri kulhossa. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Purista vesi liivatelehdistä, kuumenna marjamehu ja liota liivatelehdet mehun sekaan. Sekoita liivateseos jugurttiseoksen joukkoon ja lisää myös valkuaisvaahto. Sekoita tasaiseksi, kaada seos matalaan astiaan ja laita pakastimeen. Pakasta jugurttiseosta 1-2 tuntia ja sekoita välillä. Seos saa jäätyä hieman, mutta ei liikaa, jotta siihen saa vielä mustikat sekoitettua. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja puserra siivilän läpi. Sekoita mustikkasose, loput sokerista, mustaherukkalikööri ja sitruunan mehu ja vaahdota sähkövatkaimella. Ota jäätynyt jugurttiseos pakastimesta ja lisää siihen mustikkaseos. Sekoita hyvin. Jaa mustikkajäätelö pakastuksen kestäviin laseihin tai kulhoihin. Itse käytin tähän muutamia erilaisia lasipurkkeja, mutta esim. Piltti-purkit ovat juuri sopivan kokoisia. Pakastin jäätelöä yön yli, mutta jos teet jäätelön samana päivänä 3-5 tuntia riittänee. Ota jäätelöt pakastimesta noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Domino-juustokakku
150-200 g domino-keksejä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
1/2 dl sokeria
100-150 g valkosuklaata
7 liivatelehteä
sitruuna
100 g mustikoita ja vadelmia (2 dl sosetta) tai 2-3 prk Piltti kuningatarsosetta

Murskaa domino-keksit kulhossa ja painele keksimurska pienien lasikippojen pohjalle. Jos teet ison kakun, kannattaa keksien sekaan sekoittaa hieman sulanutta voita ja sen jälkeen painella seos irtopohjavuoan pohjalle. Liota 5 liivatelehteä kylmässä vedessä. Vaahdota kerma ja lisää tuorejuusto. Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi veitsellä. Lisää valkosuklaa ja sokeri. Kuumenna tilkka sitruuna mehua, purista vesi liivatelehdistä ja liota liivatteet sitruunamehun sekaan. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos muhuun seokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos keksipohjien päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä noin tunti ennen päällisen lisäämistä. Soseuta mustikat ja vadelmat tai käytä esim.Piltti kuningatarsosetta. Liota 2 liivatelehteä kylmässä vedessä. Kuumenna tilkka sitruunamehua, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne sitruunamehun sekaan. Sekoita marjasose ja liivateseos ja levitä seos annosmaljojen päälle. Laita juustokakut jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Kakut voi hyvin tehdä edellisenä iltana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...