keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Illalliskutsut osa II: Roquefort & portviinissä marinoitu viikunakompotti, tyrni-valkosuklaa pannacotta


Viime viikonlopun illallisen jälkiruoiksi valitsin juustot ja pannacotan. Roquefort-juuston ja viikunoiden mielettömän ihanaan maailmaan minut tutustutti hyvä ystävä ja sen jälkeen en ole saanut tätä yhdistelmää mielestä. Lisäksi löysin Kotilieden -sivuilta kivan kuuloisen reseptin viikunoiden marinointiin. Poimin reseptistä raaka-aineet, mutta määrät sovelsin tehdessä. Halusin tarjoilla juustojen kanssa enemmän hillon tapaista viikunaseosta, joten päädyin pilkkomaan viikunat ja tein niistä viikunakompotin.

Portviinissä marinoitu viikunakompotti
n. 250 g kuivattuja kannattomia viikunoita
4 dl vettä
4 dl sokeria
2 kanelitankoa
1 sitruunan raastettu kuori
4 mausteneilikkaa
1 vaniljatanko
2 dl portviiniä

Keitä kattilassa vesi, sokeri, kanelitangot, mausteneilikat ja halkaistu vaniljatanko. Raasta sekaan sitruunan kuori. Pilko viikunat. Lisää viikunat kattilaan ja kiehauta ne. Jäähdytä seos ja lisää jäähtyneeseen seokseen portviini. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Poista kaneli- ja vaniljatangot. Siivilöi viikunakompotista liika neste toiseen kulhoon. Itse jaoin tässä vaiheessa viikunakompotin tarjoiluastioihin ja loput hillopurkkiin ja kaadoin kaikkien päälle vielä marinointinestettä.

Tarjoilin Roquefort-juuston viikunakompotin ja portviinin kanssa. Tästä tuli muuten todella jouluinen annos. Lienee kanelitangoilla ja neilikoilla osuutta asiaan.

Tyrni-valkosuklaa pannacotta (6 annosta)
3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1/4 dl sokeria
1 vaniljatanko
130 g valkosuklaata
3 liivatelehteä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita kattilassa kerma, maito ja sokeri ja lisää sinne vaniljatanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Poista vaniljatanko, halkaise se ja lisää vaniljatangon siemenet seokseen. Pilko valkosuklaa ja lisää se kuumaan seokseen. Sekoita tasaiseksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää ne seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jäähdytä seos kylmävesihauteessa koko ajan vatkaten. Annostele pannacotta jälkiruokamaljoihin ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli.



Tyrnikiille
n. 4 dl tyrnimarjoja
reilu ½ dl tyrnilikööriä
2-3 rkl sokeria
tilkka kuumaa vettä
3 liivatelehteä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Paseeraa noin 4 dl tyrnimarjoja siivilän läpi. Jätä muutamia marjoja koristeluun. Sekoita marjamehun joukkoon likööri ja sokeri. Kuumenna tilkka vettä. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tyrnimehun sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada kiille varovasti annosmaljojen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään ainakin 3 tunniksi. Koristele pannacotat tyrnimarjoilla.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...