maanantai 8. marraskuuta 2010

Illalliskutsut osa I: punajuurikeittoa, viiriäistä paahdetun kurpitsan ja perunan kanssa


Kutsuin viikonloppuna ystäviä illalliselle. Illallinen koostui neljästä ruokalajista, joten päätin jakaa sen kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käyn läpi illallisen suolaisen puolen, eli alku- ja pääruoan. Toinen osa seuraa vielä tällä viikolla koostuen jälkiruoista.

Ehkä koko illan voittajaresepti oli yllä kuvassa näkyvä tulinen punajuurikeitto. Keiton resepti levisi työpaikalla, tosin en ole varma noudatinko alkuperäistä ohjetta, joten alla minun näkemys tästä keitosta. Tässä on mielestäni tämän syksyn upein keitto - suosittelen! 

Punajuurikeitto
500 g punajuuri-perunasosetta (Pirkka)
400 ml kookosmaitoa
2 dl vettä
2 tl punaista currytahnaa
1 tl inkivääritahnaa
iso nippu tuoretta korianteria
180 g chili-korianteri katkarapuja (Pirkka pakaste)
suolaa
mustapippuria

Keitä punajuuri-perunasose, kookosmaito (jätä tilkka kookosmaitoa koristeluun), vesi, currytahna ja inkivääritahna kiehuvaksi. Mausta keitto suolalla, pippurilla ja isolla kourallisella silputtua korianteria. Lisää lopuksi sulatetut katkaravut ja lämmitä keittoa 1-2 minuuttia. Koristele annokset kookosmaidolla ja korianterilla ja tarjoile keitto patongin kanssa.

Viiriäistä portviinimarinadissa
Pääruokana illallisella tarjoiltiin portviinissä marinoitua viiriäistä. En ollut aikaisemmin tehnyt viiriäistä, joten tallensin lähi-pizzerian numeron pikavalinnaksi siltä varalta, että vieraat jäisi nälkäisiksi. Onneksi pizzerian puoleen ei tarvinnut kääntyä vaan illallisella nautittiin suunnitelmien mukaan viiriäistä :)

1 viiriäinen per ruokailija (Stockmannilta saa pakastettuja viiriäisiä)
1 pkt pekonia
salvianlehtiä
tuoretta timjamia
valkosipulinkynsiä
suolaa
mustapippuria
1 dl portviiniä
1 dl vettä

Silppua salvianlehtiä ja timjamia. Täytä sulatetut viiriäiset salvianlehdillä, timjamilla ja laita jokaisen sisälle yksi valkosipulinkynsi. Hiero viiriäisten pintaan suolaa ja mustapippuria. Aseta jokaisen viiriäisen pinnalle salvianlehtiä ja timjamia ja kiedo niiden ympärille pekonisuikaleet. Asettele viiriäiset uunivuokaan ja kaada päälle portviini.

Paista viiriäisiä 215-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ota vuoka pois uunista ja siirrä viiriäiset toiseen vuokaan. Keitä 1 dl vettä kattilassa ja sekoita uunivuoassa oleva portviini veden sekaan. Asettele viiriäiset takaisin uunivuokaan ja kaada neste niiden päälle. Paista viiriäisiä vielä noin 20 minuuttia 215-asteisessa uunissa. Paistoaika oli suurin kysymysmerkki minulle, mutta pekonin kääriminen viiriäisten ympärille ainakin esti niiden kuivumisen. Päällisin puolin liha oli kypsää, mutta muutamia aika punaisia kohtia siellä myös oli. Eli jos haluaa täysin kypsää, niin pitää paistaa hieman pidempään uunissa. Asettele valmiit viiriäiset kasviksien päälle ja peitä foliolla. Kaada viiriäisten paistoliemi kattilaan kastiketta varten.

Paahdettua kurpitsaa ja perunaa
Lisukkeena illallisella oli paahdettua kurpitsaa ja perunaa. Paahdetun kurpitsan ohjeen löysin Jamie Oliverin Jamie Italiassa -kirjasta. Sovelsin ohjetta hieman ja lisäsin siihen perunat.

1 talvikurpitsa (Butternut)
6-8 perunaa
pieni punainen kuivattu chili
salvianlehtiä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Pese ja lohko perunat. Pese ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja lohko kurpitsa paloiksi. Rouhi chili ja suola huhmareessa. Lisää silputut salvianlehdet ja oliiviöljy. Mausta seos mustapippurilla. Kaada seos kurpitsojen ja perunoiden päälle tasaisesti. Levitä kasvikset uunipellille ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Paista kasviksia 215-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia folion alla ja 10 minuuttia ilman foliota. Kasvikset voi laittaa uuniin ensin noin 10 minuutiksi. Sen jälkeen lisätä viiriäiset uuniin ja paistaa molempia noin 15 minuuttia. Jätä kasvikset uuniin, kun otat viiriäiset uunista pois. Tarkista kasviksien kypsyys, kun laitat viiriäiset uudestaan uuniin. Itse paistoin koko settiä uunissa vielä noin 20 minuuttia ja otin kaikki kerralla pois. Asettele kypsät viiriäiset kasviksien päälle ja peitä foliolla. Anna hautua noin 10 minuuttia.

Tässä välissä ehtii valmistaa kastikkeen. Kastikkeeseen mulla ei valitettavasti ole tarkkoja määriä, kun en ehtinyt niitä tarkasti mittailemaan, mutta riistakastikeen tapainen tästä tuli, kun kaapissa oli siihen sopivat aineet. Alla suurin piirtein määrät, mutta kastiketta kannattaa maistella tehdessä ja todeta mitä se tarvitsee.

(Riista)kastike
n. 2 dl paistolientä
1½ - 2 dl vettä
n.1 rkl lihafondista
n.½ dl kermaa
1 rkl mustaherukkahyytelöä
n. 30 g sinihomejuustoa
1 rkl maissitärkkelystä
timjamia
suolaa
mustapippuria

Keitä kattilassa paistoliemi, vesi, lihafondis, sinihomejuusto ja mustaherukkahyytelö. Sekoita maissitärkkelys kylmään kermaan. Kaada seos kattilaan ja vispaa kastike tasaiseksi. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.

1 kommentti:

  1. Kiitos vielä illallisesta, ruoka oli ihanaa ja kokki aivan huippu!

    T. L

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...