maanantai 24. toukokuuta 2010

Unikonsiemen-sitruunakakku

Viime viikolla leivottiin kaverin kanssa kakku, joka löydettiin Smitten Kitchen -blogista. Meidän versiosta ei tullut ihan saman näköinen, mutta maku mahdollisesti oli aika lähellä :) Pientä arvauspeliä se oli mittasuhteiden ja muiden kanssa, mutta maukas kakku tästä joka tapauksessa tuli. Kakkuun tulee todella paljon unikonsiemeniä ja niin saa tullakin, koska niistä tuli kakkuun todella kiva, pähkinäinen maku.

1 2/3 dl sokeria
8 isoa keltuaista
1 kokonainen kananmuna
1 ½ rkl sitruunan kuoriraastetta (me laitettiin reilusti, noin 3 rkl)
1 1/5 dl vehnäjauhoja
1 1/5 dl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
225 g suolatonta voita
1 1/5 dl unikonsiemeniä

Voitele ja jauhota uuninkestävä kakkuvuoka. Meillä ei ollut kuin yksi vuoka vaihtoehto, joten käytimme sitä (alla kuvassa), mutta tekisin kakun ensi kerralla mielummin matalampaan vuokaan ja vuoka tulee jauhottaa tummilla jauhoilla (esim.korppujauhot). Meidän kakun pinnasta tuli todella vaalea, ehkä johtuen siitä, että vuoka jauhotettiin niillä jauhoilla mitä oli saatavilla ja kakku olisi saanut olla hieman kauemmin uunissa. Voitele myös iso pala foliota, jolla kakku on tarkoitus peittää. Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa sokeri, keltuaiset ja kokonainen kananmuna, kunnes seos on hailakan keltaista ja kuohkeaa. Sekoita joukkoon sitruunan kuoriraaste. Siivilöi taikinaan varovasti vehnäjauhot ja maissitärkkelys. Sekoita taikinaan ripaus suolaa. Vatkaa taikinaan vielä sulatettu, hieman jäähtynyt voi ja viimeiseksi unikonsiemenet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja peitä vuoka tiiviisti voidellulla foliolla. Kuten yllä totesin meidän kakusta tuli aika vaalea. Jos kakkuun haluaa enemmän väriä, voisi kakun kokeilla laittaa uuniin ensin ilman foliota ja päällystää foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Paista kakkua noin 45 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Kakku on valmis, kun se alkaa hieman irrota reunoista ja voit vielä kokeilla hammastikulla kakun keskustasta, ettei siihen jää mitään. Poista folio ja anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia vuoassa. Kumoa kakku tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua.

Me tehtiin kakusta kaksi versiota - iso ja pieni. Pienempi versio (ylhäällä kuvassa) oli koeversio, joka tarjoiltiin vaniljajäätelön kanssa ja se toimi hyvin. Kakun voi myös kääriä kelmuun ja säilyttää muutaman päivän huoneen lämmössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...