lauantai 21. marraskuuta 2009

Sushi-ilta osa 2 - Back to the basics

Tällä kertaa hieman perustietoa sushista. Kaikki lähtee liikkeelle sushiriisistä, johon löytyy oiva ohje japanilaisia tarvikkeita myyvän kaupan, Tokyokanin sivuilta. Sivuilla on paljon muitakin hyviä sushiohjeita ja kauppa on muutenkin erinomainen paikka hakea sushi -tarvikkeita. Tällä kertaa maustoin sushiriisin Tokyokanista ostetulla valmiilla maustepussilla (helppoa ja maukasta). Maustejauhe sekoitetaan valmiin riisin joukkoon.

Perusaineet sushiin
sushiriisiä
merilevää
wasabia
soijakastiketta
inkivääriä (tarjoiluun)
täytteet (kalat, kurkku, avokado ym.)

Sushirullia (maki) voi tehdä pieniä ja isoja. Leikkaa merilevälevy kahtia, kun haluat pieniä rullia. Sushirullien täytteeksi sopivat lohi, tonnikala, surimipuikot ja lukuisat muut kalat. Kasviksista yleisimmin täytteenä näkee kurkkua ja avokadoa, mutta täytteeksi sopii myös hyvin porkkana, parsa, purjo - oma mielikuvistus on rajana! Meidän keittiössä valmistuivat tällä kertaa pienet lohirullat, isot kurkku-, avokado-, parsarullat ja californiarullat (ohje löytyy Sushi-illan kohdalta). Laita merilevälevy bambumaton päälle, levitä siihen riisiä ja täytteet ja rullaa bambumaton avulla. Merilevän loppupäätä voi hieman kostuttaa vedellä niin se tarttuu helpommin kiinni.

Kalalla päällystetyt riisipallot (nigiri) voi päällystää lohella, tonnikalalla, kampasimpukalla, katkaravunpyrstöillä ja lukuisilla muilla kaloilla, lihoilla ja kasviksilla. Meillä valmistuivat lohi, tonnikala, kampasimpukka ja munakas (tamago) nigirit. Pyörittele riisistä sopivan kokoisia soikeita palloja, laita halutessa päälle hieman wasabia ja levitä kalapalat riisien päälle.

Munakasresepti ei ole se oikea japanilainen versio vaan oma nopea kotiversio, johon olen tykästynyt. Sekoita aineet keskenään ja paista pannulla. Munakkaasta on tarkoitus tehdä monikerroksinen rulla, josta voi leikata sopivan kokoisia paloja riisien päälle. Rullaa voi myös leikata toiseen suuntaa ja laittaa sushirullien väliin :)

Tamago
2 kananmunaa
1-2 rkl soijakastiketta
suolaa
sokeria

Kokonaisuudessaan sushista tuli jälleen maukas, suussa sulava ja kaunis kokonaisuus, jonka kanssa nautittiin misokeittoa (Tokyokan myy valmista misotahnaa, joka sekoitetaan veteen) ja kuohiviinin haastajaa, maltaista kuohujuomaa nimeltä Brooklyn Local One (Alkosta 10,09€/0,75l). Juoma sopi hyvin kalan kanssa ja ei maistunut liian vahvalta oluelta, vaikka olikin 9%.

Kiitos Leena kokkausseurasta ja upeista ruokakuvista :)

Tilasin juuri netistä Melanie Dunean kirjan My last supper, jossa haastatellaan 50 maailman kuuluisinta kokkia ja ravintoloitsijaa siitä mikä olisi heidän mieluisin viimeinen ateria. Ei liene epäselvyyksiä mikä minun valinta olisi..hhhhmmm - sushi :)

3 kommenttia:

  1. Jee, hienolta näyttää! Seuraavaa reseptiä odotellessa.. :) T. Leena

    VastaaPoista
  2. Jeeeeeeeee-e, ensimmäinen blogi kommentti, jihuu :)

    VastaaPoista
  3. oon todella otettu!! rupeen heti testaa resepteja. Innolla odotetaan lisaa ideoita. Kiitos!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...