lauantai 18. helmikuuta 2012

Poropiirakat

Nyt olisi tarjolla miniporopiirakoita kekkereille, olkaa  hyvä!

Poropiirakat (12 kpl)
1 pkt piirakkataikinaa (pakaste)
150 g kylmäsavuporoa (rouhetta)
1/3 purjoa
½ punasipuli
100 g metsäsieni tuorejuustoa
2 kananmunaa
1½ dl kermaa
1 dl maitoa
75 g juustoraastetta
persiljaa
valkopippuria
mustapippuria
suolaa
voita

Pilko purjo ja sipuli ja kuullota ne voissa pannulla. Mausta valkopippurilla. Painele piirakkapohja muffinssivuoan koloihin reunoja myöten. Levitä purjoseos piirakoiden pohjalle. Jaa pororouhe piirakoihin. Riko kananmunat kulhoon ja lisää tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi. Lisää kerma, maito, juustoraaste ja persilja. Mausta lopuksi mustapippurilla ja suolalla. Kaada seos piirakoiden päälle. Ripottele vielä pinnalle mustapippuria. Paista piirakoita 200-asteisessa uunnissa noin 25-30 minuuttia. Valmista tuli :)

torstai 16. helmikuuta 2012

Kanakeitto ja aioli

Kylmän talvipäivän kruunaa mausteinen kanakeitto ja aioli. Kuvasta tuli vähän huono, mutta ehkä siitä ymmärtää kuitenkin idean, eli tarvitaan kirkasta kanakeittoa ja sen päälle aiolia ja sitten ne voikin sekoittaa yhteen ja nauttia. Idea tähän tuli työpaikkaruokalasta, jossa tämän tapainen kanakeitto on yksi suosikki ruoistani. Aiolia olen tehnyt usein ystävien kanssa ja se taitaa olla meidän kaikkien suosikkia (ainakin lohkoperunoiden kanssa :)

Kanakeitto
300 g maustamattomia kanafilesuikaleita
öljyä
currya
pari porkkanaa
pari perunaa
½ kesäkurpitsa
½ paprika
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 l vettä (ehkä vähän enemmän jos kasviksia on tosi paljon)
2 kanaliemikuutiota
1 tl punaista currytahnaa
1 tl inkivääritahnaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl hunajaa
½ sitruunanmehu
suolaa
mustapippuria

Paista filesuikaleet öljyssä pannulla. Mausta currylla. Pilko kaikki kasvikset. Lisää kattilaan vesi, kasvikset, kanapalat ja kaikki mausteet. Sekoittele mausteet tasaisesti keittoon. Kiehauta keitto ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsyneet. Tarjoile keitto aiolin kanssa.

Aioli (tai siis tuunattu kaupan valkosipulimajoneesi)
1 kokonainen valkosipuli
oliiviöljyä
1/3 Kavli Aioli (valkosipulimajoneesi) tuubista

Valkosipulimajoneesin voisi tietysti tehdä alusta alkaen itse ja sellaisena se olisi varmasti todella maukasta. Tein kuitenkin aiolin kaupan valmiiseen tuubiin, koska tästä on jo muodostunut aika legendaarinen aioli muutaman ystävän kanssa :) Eli kuori valkosipulista isoimmat kuoret pois. Laita valkosipuli uunivuokaan ja kaada päälle reilu loraus öljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Tarkkaile valkosipulia hieman, ettei se pala. Ota valkosipuli uunista ja anna sen jäähtyä hetki. Kaavi pehmeät valkosipulinkynnet kuorien alta kulhoon. Yleensä ne saa tosi helposti, koska kuoret irtoaa melkein itsestään. Murskaa valkosipulinkynnet haarukalla. Lisää sekaan valmis aioli ja sekoita. Valmista tuli! (kannattaa kokeilla keiton lisäksi lohkoperunoiden kanssa)

Kiitos ruokalan kokille super hyvästä kanakeitosta aiolin kanssa!
Ja kiitos kaverit aioli- ja lohkiskokkailuista!

maanantai 6. helmikuuta 2012

Uunijäätelö

Taas on tullut aika hyödyntää pakastemarjoja ja tässä siihen yksi loistava keino = uunijäätelö. Reseptistä voi tehdä useita eri versioita pohjaa, marjoja ja jäätelöä vaihtaen. Tässä kuitenkin aika perinteinen, johon tosin lisäsin pientä twistiä tilkalla Amarettoa :)

Uunijäätelö (2 annosta)
pohjaksi Digestive-keksejä
vaniljajäätelöä
pakastemansikoita ja mustikoita
tilkka Amaretto-likööriä
1 kananmunan valkuainen
½ dl tomusokeria

Uunijäätelön voi tehdä yhteen isoon vuokaan tai pienempiin, yksittäisiin vuokiin. Itse tein pienen annoksen, josta riitti juuri kahteen pieneen vuokaan. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Murusta vuokien pohjalle keksejä (1-2 kpl per vuoka). Vaahdota kananmunan valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri vaahdottamisen loppupuolella. Paloittele muutama pieni pala jäätelöä molempiin vuokiin. Täytä vuoat sulatetuilla pakastemarjoilla reunoja myöten. Kaada päälle tilkka Amarettoa. Levitä valkuaisvaahto vuokien päälle niin, että peität kaikki aukot tiiviisti vaahdolla. Paista annoksia 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Tarkkaile annoksia, koska valkuaisvaahto palaa helposti. Annokset on valmiita, kun ne on kauniin ruskeita.


Uunijäätelöstä voi tosiaan tehdä useita eri versioita. Itselläni sattui olemaan Digestive-keksejä kaapissa, joten käytin niitä pohjana, mutta pohjaksi sopivat kaikki muutkin keksit, kakkupohjat tai vohvelit. Täytteeksi sopii myös maustetut jäätelöt ja pakastemarjoista toimii varmasti kaikki. Amareton sijaan voisi marjojen päälle lorauttaa myös esim.vaahterasiirappia.

perjantai 3. helmikuuta 2012

Runeberginkakku osa II

Runebergin päivä on tämän viikon sunnuntaina, helmikuun 5. päivä ja vielä vaalipäivä, joten tästä reseptistä esim.vaalivalvojaisiin suupalaa. Viime vuosina olen tehnyt Runeberginkakun ja Runebergintortut, molemmat maukkaita (mikäli ylipäätänsä pitää Runeberinleivoksista). Tämä vuonna mentiin taas kakkulinjalla, hieman mukaillen Sara La Fountainin keittokirjassa olevaa reseptiä.

Runeberginkakku
300 g voita
1½ dl sokeria
2 dl fariinisokeria
4 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 dl korppujauhoja
1 dl pähkinämurskaa
3 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 dl punssia
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl muskottipähkinää

Kuorrutus
2 dl vadelmahilloa
3 dl tomusokeria
punaista elintarvikeväriä
vettä
kostutukseen punssia ja vettä

Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää punssi ja maito. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää kuiva-aineet taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Anna kakua jäähtyä kunnolla ennen kuorrutuksen tekemistä. Kakun voi tehdä esim.edellisenä päivänä tai jopa kaksi päivää aikaisemmin, koska kakku vaan maustuu ollessaan. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta. Kostuta hyvin punssivedelle (itse sekoitin pari ruokalusikkaa punssia noin ½ dl vettä). Levitä vadelmahillo kakun keskelle. Valmista kuorrute lisäämällä vettä tomusokerin sekaan tippa kerrallaan. Vettä ei tarvitse paljon, joten lisää sitä pienissä määrin. Kuorrutteen pitää olla kiinteää. Lisää lopuksi pari tippaa elintarvikeväriä. Levitä kuorrute kakun reunoille.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...