perjantai 20. toukokuuta 2011

Sitruuna-marenkipiirakka

Muropohja, sitruunakiisseliä ja marenkia - aivan loisto yhdistelmä! Tästä saattoi tulla mun uusi suosikki tai ainakin top 5 -listalle menee heittämällä. Tämä on muuten todella halpa kakku tehdä ja tämän voi tehdä osissa jos tarve vaatii.

Pohja
1 pkt valmista murotaikinaa
(ja jälleen suosittelen pohjan tekoa itse jos on aikaa)

Painele muropohja piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle leivinpaperi ja kaada päälle painoksi riisiä, herneitä tai paistokuulia, jotta kakunreunat ei valuisi alas. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Itse paistoin pohjaa ensin 15 minuuttia, otin pois uunista ja totesin, että haluan paistaa sitä lisää. Otin pohjan uunista vielä toisen kerran todetakseni, että haluan paistaa sitä vielä lisää ja lopputulos oli, että pohja oli lähes kypsä. Yritin olla paistamatta pohjaa täysin kypsäksi, koska se menee vielä kertaalleen uuniin. Poista painot ja leivinpaperi ja anna pohjan jäähtyä.

Sitruunakiisseli
2 dl vettä
1½ dl sokeria
3-4 sitruunaa (n. 1 dl puristettua sitruunamehua)
2½ rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita vesi, sokeri, sitruunamehu, maissitärkkelys ja keltuaiset kattilassa. Keitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin kauan, että seos sakenee kiisseliksi. Kiisselin on tarkoitus olla aika paksua. Lisää joukkoon paloiteltu, huoneenlämpöinen voi ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja anna sen jäähtyä rauhassa. Jäähtyneen piirakan voi nostaa jääkaappiin ja jatkaa kakun tekoa seuraavana päivänä, jos se on tarkoitus tarjoilla silloin, tai valmistaa kakkuun marenkikuoren heti.

Marenki
4 valkuaista
1½ dl sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria hiljalleen vaahdotuksen lopussa. Levitä marenki kakun päälle ja paista kakkua 175-asteisessa uunnissa n. 10 minuuttia. Tarkkaile kakkua ettei marengin pinta pala. Tarkoitus on saada marengin kuori rapeaksi ja pintaan väriä. Sisältä marenki saa olla pehmeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...