torstai 3. marraskuuta 2011

Saksanhirven sisäfilettä, bataattipyrettä, karamellisoidut sipulit ja riistakastike

Vime viikkoisen illallisen pääruokana tarjoiltiin kaupasta yllättäen löytynyttä Saksanhirven sisäfilettä. File sai seurakseen samettisen pehmeän ja maukkaan bataattipyreen ja karamellisoidut sipulit. Annoksen kruunasi jo hyväksi todettu riistakastike.

Annoksen paras osa oli ihanan pehmeä Saksanhirven sisäfile, jonka ostin pari päivää aikaisemmin. Laitoin sisäfileen marinadiin noin 1,5 vuorokautta ennen sen syömistä ja pitkä marinointi teki tehtävänsä. Liha oli aivan taivaallisen pehmeää ja ihanan maukasta, mutta se oli silti säilyttänyt riistan makunsa.

Marinadi
oliiviöljyä
valkoviiniä
pari valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia
kuivattua rosmariinia
mustapippuria
suolaa

Poista sisäfileistä kalvot. Itse leikkasin fileet pihveiksi ja laitoin marinadipussiin. Lisää pussiin öljy, valkoviini, valkosipulit ja mausteet ja laita pussi jääkaappiin. Otin pussin jääkaapista huoneen lämpöön reilusti ennen lihan valmistamista.

Saksanhirven sisäfile
Paista lihapaloja hetki pannulla joka puolelta. Laita lihapalat uunivuokaan ja pistä paksuimpaan palaan paistomittari. Liha saa kypsyä uunissa 60-asteiseksi. Poista liha uunista ja siirrä folioon tekeytymään hetkeksi. Liha oli hieman alle medium ja kuten jo totesin - aivan taivaallisen hyvää :)

Bataattipyre
2 keskikokoista bataattia
n.½ dl kermaa
n. 1 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
ripaus suolaa
ripaus sokeria
voita
vettä

Kuori ja paloittele bataatit kattilaan. Kaada päälle kerma, valkoviini ja lisää vettä niin, että bataatit peittyvät. Heitä sekaan vielä kasvisliemikuutio ja anna bataattien kypsyä pehmeiksi liemessä. Kaada neste pois kattilasta ja soseuta bataatit. Lisää keitinnestettä pyreen sekaan oman maun mukaan (itse tein pyreestä aika löysää). Mausta ripauksella suolaa, sokeria ja voita.

Karamellisoidut sipulit
pieniä salottisipuleita 2-4 per ruokailija
voita
juoksevaa hunajaa
tilkka kermaa
tilkka vettä
ripaus suolaa

Paista kuorittuja, kokonaisia sipuleita hetki voissa pannulla. Lisää hunaja ja pyörittele sipuleita hetki pannulla. Lisää kerma, vesi ja ripaus suolaa. Kaada sipuliseos uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Laita sipulit uuniin hautumaan. Itse laitoin uunin 100-asteiseksi ja annoin sipulien hautua siellä noin 2 tuntia. Sipulien hautuessa tarjoilin alkuruoan ja valmistin muun osan pääruoasta. Myös uunin asteita voi nostaa esim.150-asteeseen ja hauduttaa sipuleita n. 30 minuuttia.

Kaikin puolin aika onnistunut illallinen ja seura mitä mahtavinta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...