tiistai 21. syyskuuta 2010

Gratinoitu sipulikeitto

Eilen oli tarkoitus tehdä viikonlopun jäljiltä jotain kevyttä ruokaa ja päädyin sipulikeittoon. Tosin (kuten huomata saattaa) en päätynyt jättämään tätäkään ihan kevyeksi, vaan tapani mukaan lähdin hakemaan makua ja sitähän tähän tuli. Keitosta riittää noin 4 hengelle.

1 l vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
4 isoa sipulia
3 punasipulia
2-3 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
voita
sokeria
laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua rosmariinia (tähän sopisi myös timjami)
päälle krutonkeja ja juustoraastetta

Laita vesi, kasvisliemikuutiot ja laakerinlehti kattilaan keittymään. Halkaise ja kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Viipaloi puolikkaat sipulit poikkisyin, jotta saat renkaanpuolikkaita. Pilko valkosipulit pieneksi silpuksi. Ruskista sipulit ja valkosipulit voissa miedolla lämmöllä. Lisää ripaus sokeria ruskistamisen aikana. Kumoa sipulit kattilaan ja keitä muutama minuutti. Mausta ripauksella suolaa, mustapippuria ja rosmariinia. Anna keiton hautua noin 15 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Annostele keitto kulhoihin. Laita päälle krutonkeja (ohje alla) ja juustoraastetta. Gratinoi keitot uunissa 250 asteessa pikaisesti niin, että juustopinta sulaa. Nosta keitot suoraan aluslautasille ja tarjoile heti.

Krutongit
Krutonkeja saa myös valmiina kaupasta, mutta itse pidän kotona tehtyjä maukkaampina. Ja näitähän voi soveltaa itse useilla eri tavoilla, erilaisilla leivillä ja mausteilla.

4 viipaletta paahtoleipää
2-3 valkosipulinkynttä
tilkka oliiviöljyä
kuivattua tilliä ja basilikaa

Pane pannu kuumenemaan levylle. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Lisää valkosipulit ja tilkka oliiviöljyä pannulle. Leikkaa paahtoleivät pieniksi paloiksi ja paista niitä kuumalla pannulla hetki. Mausta kuivatulla tillillä ja basilikalla ja anna paistua pannulla, kunnes leipäpalat ovat rapeita ja saaneet hieman väriä pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...