tiistai 17. elokuuta 2010

Borssikeitto

Paistetut muikut on Back maailmalta varsin onnistuneen reissun jälkeen. Tuliaisina on monta uutta makua ja reseptiä, joita pikku hiljaa päästään kokeilemaan. Koska matka alkoi Venäjältä, päätin aloittaa kokkaamisen myös siltä suunnalta, eli tarjolla olisi Borssikeittoa (tai Borschkeittoa :) Tarkoituksena oli pitää Venäläinen ilta ystävien kesken, mutta vielä sinne asti ei olla ehditty, joten aloitetaan tällä ja otetaan Venäjä-iltaan sitten muitakin makuja mukaan :) Niin ja itse asiassa Borssikeittohan ei ole alkuperältään Venäläinen, vaan Ukrainalainen keitto ;)

n.400 g keittolihaa
1 l vettä
n.400 g raakoja punajuuria
2 porkkanaa
1 iso sipuli
n.200 g valkokaalia
2 rkl voita
1-2 rkl lihafondista
2-3 rkl tuoreita yrttejä (itse käytin rakuunaa, timjamia ja rosmariinia)
1 laakerinlehti
1-2 rkl punaviinietikkaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Keiton tekemisessä kestää noin 2 tuntia (haudutusajan kanssa) ja siitä riittää 4 hengelle. Ruskista ensin lihat pannulla. Laita lihat kattilaan, kaada vesi päälle ja keitä lihat kypsiksi. Siivilöi keitinveden pinnalta vaahto pois ja ota lihaliemi talteen. Pilko lihat pieniksi paloiksi. Kuori punajuuret, sipuli ja porkkanat. Suikaloi kaikki kasvikset ja kuullota niitä hetki voissa pannulla. Itse tein tämän muutamissa erissä, koska kasviksia oli aika paljon. Siirrä kuullotetut kasvikset pataan odottamaan. Kaada kasviksien päälle lihaliemi. Itse lisäsin liemeen hieman lihafondista. Keitä kasviksia noin 10 minuuttia. Lisää keittoon tuoreet silputut yrtit, laakerinlehti ja ripaus sokeria, suolaa ja mustapippuria. Hauduta keittoa matalalla lämmöllä kannen alla 30-60 minuuttia (keitto kypsyy nopeasti, mutta parempaa tulee, kun hauduttaa pitkään). Tarkista haudutuksen jälkeen maku ja lisää tarvittaessa lihafondista, yrttejä tai suolaa. Lisää viimeiseksi keittoon lihat ja etikka ja kuumenna höyryäväksi. Tarjoile keitto smetanan ja tummanleivän kanssa. Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...