maanantai 5. heinäkuuta 2010

Aleksanterinleivokset

Viime viikkoisen leipien teko harjoituksen jälkeen alkoi tulla jo aika epätoivoinen olo, kun en saanut leipiä onnistumaan. Tänään päätin, että parempi taas palata hetkeksi lähemmäs omaa mukavuusaluetta, eli leivonnaisia ja jälkiruokia :) Aleksanterinleivos on legendaarinen leivos, joka tarinan mukaan on saanut nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Se on aivan ihanan näköinen, vaikkakin itse resepti on aika yksinkertainen. Mutta niinhän se taitaa useimmiten olla, että yksinkertaiset asiat on niitä parhaita...

Pohja
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja pyörittele se yhdeksi isoksi palloksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään noin tunniksi. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja kauli osat leivinpaperin päälle noin 20 x 30 cm kokoisiksi levyiksi. Paista osat yhtä aikaa (jos mahtuvat pellille) tai erikseen 175 asteessa noin 15 minuuttia (jos kaulit levyt todella ohuiksi pienempikin paistoaika riittää). Anna pohjien jäähtyä.

Täyte
vadelmahilloa

Levitä toisen jäähtyneen pohjan päälle vadelmahilloa. Nosta toinen pohja varovasti päälle.

Kuorrutus
3 ½ dl tomusokeria
noin 3 rkl sitruunamehua
punaista elintarvikeväriä

Kuumenne sitruunamehu. Sekoita sitruunamehua muutama tippa kerrallaan tomusokeriin niin kauan, kunnes seos on kiinteää tahnaa. Sekoita joukkoon muutama tippa elintarvikeväriä. Levitä kuorrute nopeasti leivoksen päälle. Laita koko leivos jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa pieniksi leivoksiksi terävällä veitsellä.
Itse leikkasin leivokset noin 12 palaan, mutta nämä on aika makeita, joten tästä varmaan riittäisi noin 20 palaa.

3 kommenttia:

  1. ihanan näköisiä!!!! T. Leena

    VastaaPoista
  2. Jos yhdyssanat tuottaa vaivaa, täältä saa vinkkiä.
    http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/6.1.html

    Ja kansallisuudet pienellä alkukirjaimella. :)
    Tämä ystävällisenä neuvona kaunista kieltämme kohtaan ja myös tekstin ymmärtämistä helpottamaan. Muuten tosi kiva blogi.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä, pitää käydä katsomassa tuo sivu :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...