torstai 29. huhtikuuta 2010

Keväisiä parsa herkkuja

Eilen tuli kokeiltua muutamia parsareseptejä. Omat suosikkini olivat parsaa hollandaisekastikkeella ja parmankinkkuun kiedotut parsat. Molemmat sopivat oikein hyvin alkuruokiksi tai vaikka pieneksi iltapalaksi.

Hollandaisekastike
200 g voita
1 sipuli
2 dl kuivaa valkoviiniä
10 kokonaista mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
3 kananmunan keltuaista
ripaus suolaa

Kuori ja pilko sipuli. Laita kattilaan sipuli, mustapippurit ja valkoviini. Keitä, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi liemi ja lisää sitruunamehu. Keitä parsat tässä välissä. Sulata voi ja jätä odottamaan. Sekoita keltuaiset liemeen ja kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan vatkaten, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleankeltaista. Nosta kulho vesihauteesta ja lisää sulatettu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa kastike mahdollisimman pian. Kastike sopii hyvin kasviksille ja kalalle.

Annokseen tarvitset vielä noin 1 kg vihreää parsaa. Parsaa ja hollandaisekastiketta riittää alkuruoaksi noin 6 hengelle. Puolita määrät, jos haluat pienemmän annoksen.

Vihreä parsa kannattaa huuhdella ja leikata puumainen kanta pois. Parsan voi myös kuoria, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuori parsa, jos kuori on todella paksu. Parsa keitetään suolalla maustetussa vedessä sidottuna yhdeksi nipuksi niin, että nuput ovat veden pinnan yläpuolella. Parsa kypsyy noin 6 minuutissa parsan paksuudesta riippuen. Kokeile kypsyyttä cocktail-tikulla tai haarukalla.

Parsaa ja parmankinkkua
12 parsatankoa
6-12 viipaletta parmankinkkua
sulatettua voita
suolaa
mustapippuria

Keitä parsa yllä olevan ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä niin, että nuput ovat veden pinnan yläpuolella. Kääri parmankinkku parsan ympärille. Itse käärin kokonaisen kinkkuviipaleen per parsa, mutta jos parsat ovat kovin pieniä, puolita kinkkuviipaleet. Asettele parsat lautasille, kaada päälle tilkka sulatettua voita ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...